Jest parę argumentów, które pozwalają wysoko oceniać grille gazowe, jednak w wielu przypadkach to grill węglowe nadal będą bardziej funkcjonalne. Warto poznać ich zalety – jest ich wciąż całkiem sporo.

Przede wszystkim – dobry grill

Na początku trzeba poczynić dwa istotne zastrzeżenia. Wszystkie wspomniane zalety mają sens praktycznie wyłącznie, jeśli chodzi o najlepsze grille węglowe. Ich tańsze wersje po prostu są wykonane z materiałów niższej jakości. Po drugie – nawet dobry grill węglowy jest nadal konstrukcją prostszą niż grill gazowy o podobnych możliwościach, a to oznacza, że w wielu przypadkach jego pierwszą zauważoną zaletą będzie atrakcyjniejsza cena. Jakie jednak parametry konkretnie przesądzają o przewadze grilla węglowego?

Liczy się dym

Istnieje kilka sposobów na to, żeby choćby w grillu gazowym wytworzyć pewną ilość dymu, jednak nigdy nie będzie to ten sam efekt, co częściowe wędzenie w dymie, do którego dochodzi na grillu węglowym. Przy wszystkich zastrzeżeniach fanów zdrowego gotowania, nieprzesadnie częste jedzenie potraw przygotowanych na klasycznym grillu nie ma żadnego negatywnego wpływu na zdrowie, za to ma ekstremalnie pozytywny wpływ na pobudzenie kubków smakowych. Dym z grilla opalanego węglem drzewnym jest w wielu przepisach niemal pełnoprawnym składnikiem i jeśli go zabraknie, danie nie będzie kompletne.

Duża wygoda i mobilność

Nawet stosunkowo duże grille węglowe są w miarę lekkie, można je dowolnie przesuwać, co ułatwia nie tylko ich rozstawienie, ale też sezonowanie zimą. To istotne, ponieważ nawet dobrze wykonane grille mają jednak ograniczoną odporność na korozję – nie należy ich pozostawiać na zimę na zewnątrz. O ile sam grill gazowy waży tylko trochę więcej niż węglowy, to jednak dołożenie do niego butli sprawia, że manewrowanie, o przenoszeniu nie wspominając, jest utrudnione. Wiele grilli węglowych można też potraktować jako urządzenia mobilne: rozpalić w ogrodzie, zabrać na działkę, na piknik lub na wakacje.

Prosta logistyka

W przypadku grilla elektrycznego każdorazowe jego uruchomienie powoduje szybki wzrost rachunków za prąd. Żeby zjeść coś z grilla gazowego, trzeba z odpowiednim wyprzedzeniem zaplanować zakup butli. Tymczasem grill węglowy można rozpalić praktycznie w dowolnej chwili. Brykiet w sezonie można kupić nie tylko w supermarketach, ale nawet na targowiskach i na stacjach benzynowych – to najwygodniejsze rozwiązanie, jeśli często podejmuje się spontaniczne decyzje.

Coraz bardziej dopracowana konstrukcja, która ułatwia kontrolę temperatury i bezpieczne korzystanie z grilla, doskonałe, trwałe materiały, duża rozpiętość gabarytowa i relatywnie niskie ceny sprawiają, że grille węglowe mają naprawdę sporo zalet – nic jednak nie przebija możliwości do wytworzenia autentycznego, aromatycznego dymu. To z tych powodów nie warto z góry zakładać, że grille węglowe to już przeżytek. To nieprawda – trzeba po prostu wybrać ten właściwy model.